Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Brownie λευκής σοκολάτας με marzipan και γλάσο πορτοκαλιού




Η επιχείρηση ''φτιάξε τη βεράντα'' έχει ήδη ξεκινήσει. Η βόλτα στην αγορά πραγματοποιήθηκε (ξεσπάστε σε χειροκροτήματα χωρίς να σας το πω) και μένει η τοποθέτηση τους που και για αυτό χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων, λήψη απόφασης, βαθιά ανάσα και ίσως 5-6 προσευχές για να ολοκληρωθεί το έργο. Έτσι όπως τα βιώνω νιώθω σαν τη λειτουργία του κράτους μας σε πολλά θέματα. Από τις συζητήσεις έως την υλοποίηση μεσολαβούν μπορεί και χρόνια (μουρμούρα αλλά δικαιολογούμαι...γκρι ορμόνες). Αγόρασα παρορμητικά και με ενθουσιασμό και πολλά αρωματικά φυτά σε μια βόλτα με το πιτσιφρίκι! Και στολίζουν το χώρο αλλά και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, άλλοτε σωστά και άλλοτε όχι. Δεν θα σας πω όμως τι αγόρασα..πολύ απλά γιατί δεν θυμάμαι..! Η μνήμη μου τελευταία έγινε χρυσόψαρου και παρόλο που η κυρία ήταν τόσο εξυπηρετική, εκτός από τον βασιλικό τις υπόλοιπες ονομασίες δεν τις θυμάμαι. Στον Μάριο πάντως το παίζω γνώστης αραδιάζοντας του 7 ονομασίες από αρωματικά φυτά, βέβαιη οτι δεν θα τα θυμάται ο ίδιος μετά από λίγο. Τρώω πείραγμα ήδη οπότε φαντάζεστε τι θα γινόταν αν του έλεγα οτι δεν θυμάμαι τί είναι το κάθε γλαστράκι. Τόσα που του είπα πάντως το σίγουρο είναι οτι τον έχω μπερδέψει. Δεν ξαναρωτάει για καλή μου τύχη, αφού νομίζει οτι εγώ τα ξέρω και φοβάται προφανώς μην του γκρινιάξω οτι δεν με ακούει! ;). Μέχρι τώρα όλα αυτά, τη στιγμή της δημοσίευσης της ανάρτησης εννοείται...

Στο να φτιάξουμε γλυκάκι όμως δεν χρειάζονται όλα αυτά μιας και μαμά και κόρη λατρεύουμε την διαδικασία. Στη μαμά αρέσει η δημιουργία και στην κόρη η καταστροφή. Μετράω ήδη πολλά σπασμένα σκεύη και πολλές αναμίξεις υλικών που τελικά δεν ταίριαζαν όπως το πιπέρι με τις σταφίδες και το στημένο πορτοκάλι και αναγκάστηκαν να βρεθούν στα σκουπίδια. Δεν πτοούμαι πάντως γιατί βλέπω πόσο απολαμβάνει τις μαγειρικές της και αναμφισβήτητα για μένα είναι η καλύτερη παρέα στην κουζίνα, ακόμα και αν μετά φαίνεται λες και έχει εκραγεί ατομική βόμβα. Φτιάξαμε λοιπόν brownie λευκής σοκολάτας για να ικανοποιήσουμε όσους δεν είναι λάτρεις της μαύρης (κανείς δεν είναι τέλειος). Βάλαμε και marzipan, αμύγδαλο, πορτοκάλι και σταφίδες. Ο συνδυασμός μοναδικός και τα αρώματα από τα μπαχαρικά ανεπανάληπτα. Με έναν καφέ το απόγευμα σου γίνεται ξεχωριστό! 


Πριν προχωρήσω στη συνταγή θέλω με περηφάνια να σας δείξω τα υπέροχα μπισκοτάκια μας.
Η συνταγή είναι από τo The green mixer και την Τάνια που οι συνταγές της εκτός από πρωτότυπες και υπέροχες δεν έχουν περιθώρια αποτυχίας καθώς είναι προσεγμένες. Εκτός αυτού η Τάνια ήταν δίπλα μου και απαντώντας σε όλες τις απορίες μου με βοήθησε αφάνταστα. Ρίξτε μια ματιά και θα ενθουσιαστείτε όπως ενθουσιάστηκα και εγώ με αυτά τα μπισκοτάκια. Ομολογώ οτι με παίδεψαν, διότι ούτε τα χρώματα τζελ βρήκα εύκολα και για την παρασκευή τους χρειαζόταν μάλλον περισσότερες δυνάμεις από αυτές που τώρα διαθέτω. Το αποτέλεσμα όμως πιστεύω με δικαίωσε! Σε ευχαριστώ Τάνια!



Και πάμε στο brownie μας! Η συνταγή είναι παραλλαγή από περιοδικό του Jamie Oliver.


Υλικά : 

  • 50 γραμ. αμυγδαλόπαστα (marzipan)
  • 75 γραμ σταφίδες 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 125 γραμ. βούτυρο σε κύβους
  • 100 γραμ. σοκολάτα λευκή
  • 125 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλάκια ανάμεικτα μπαχαρικά (έβαλα κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο)
  • 1 βανίλια
  • 125 γραμ. αλεύρι
  • 75 γραμ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι 
  • 50 γραμ. αμύγδαλα φιλέ
  • 2 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
Για το γλάσο :  
  • 75 γραμ. ζάχαρη άχνη 
  • χυμό μισού πορτοκαλιού
Εκτέλεση : 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 20X24 περίπου
  2. Σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν αλλά όχι πολύ για να μην διαχωριστεί το μείγμα.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα βούτυρο-σοκολάτα και τη βανίλια (και το πικραμύγδαλο προαιρετικά).
  5. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και το αμύγδαλο σε σκόνη. 
  6. Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύοντας προσθέτουμε το μείγμα από το αλεύρι. 
  7. Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και την αμυγδαλόπαστα σε κύβους. 
  8. Απλώνουμε στο ταψάκι, ρίχνουμε παντού το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  9. Για το γλάσο ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό στην ζάχαρη άχνη μέχρι να πετύχουμε την ρευστή υφή που θέλουμε. 
  10. Αφού κρυώσει το γλυκό καλά ρίχνουμε επάνω του το γλάσο πορτοκαλιού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου